Kolla järnet
-Checklista!
Är du ofta trött och hängig? Misstänker du att du har järnbrist? Kolla checklistan för att förstå symptomen och se vilka som tillhör riskgrupperna för järnbrist.
Fråga 1: Är du
Personer som är biologiska kvinnor, särskilt i fertil ålder, drabbas oftare av järnbrist till följd av menstruationen. 10–30% av biologiska kvinnor i västvärlden drabbas av järnbrist. Personer som är biologiska män drabbas mer sällan av järnbrist än biologiska kvinnor, eftersom de inte menstruerar. 0–3% av biologiska män i västvärlden drabbas av järnbrist.
Källa Läkartidningen. 2015;112:DCUAPersoner som är biologiska män drabbas mer sällan av järnbrist än biologiska kvinnor, eftersom de inte menstruerar. 0–3% av biologiska män i västvärlden drabbas av järnbrist. Personer som är biologiska kvinnor, särskilt i fertil ålder, drabbas oftare av järnbrist till följd av menstruationen. 10–30% av biologiska kvinnor i västvärlden drabbas av järnbrist.
Källa Läkartidningen. 2015;112:DCUA
Fråga 2: Är du gravid
Om man är gravid kan man behöva extra järn för att tillgodose både fostrets och sitt eget behov. Blodvärdet kontrolleras flera gånger under graviditeten.
Källa: 1177.seDen som är gravid kan behöva extra järn för att tillgodose både fostrets och sitt eget behov. Blodvärdet kontrolleras flera gånger under graviditeten.
Källa: 1177.se
Fråga 3:
Innehåller din kost animaliska
produkter (t ex kött, mjölk, ägg)?
Man får i sig järn med maten som man äter. För de flesta räcker det att äta varierat för att få i sig tillräckligt med järn.
Det finns mycket järn i kött, fisk, ägg, inälvsmat och mat som är rik på blod, till exempel blodpudding. Det finns även järn i exempelvis fullkornsprodukter, potatis, spenat, bönor, nötter, frön och linser.
Den som äter en kost utan animaliska produkter har lättare att drabbas av järnbrist.
Källa: 1177.seMan får i sig järn med maten som man äter. För de flesta räcker det att äta varierat för att få i sig tillräckligt med järn.
Den som äter en kost utan animaliska produkter har lättare att drabbas av järnbrist.
Det finns även järn i exempelvis fullkornsprodukter, potatis, spenat, bönor, nötter, frön och linser.
Källa: 1177.se
Fråga 4:
Jag upplever något av följande symtom:
(flera svar möjliga)
Symtomen vid järnbrist kan vara varierande och ibland diffusa, till exempel trötthet och orkeslöshet, koncentrationssvårigheter, yrsel, andfåddhet, hjärtklappning, huvudvärk, och öronsus.
Hur mycket symtom man kan få beror på hur svår järnbristen är, men den varierar också från person till person.
Det säkraste sättet att veta om man har järnbrist eller inte är att ta ett järnbristprov, som mäter både det järn som finns i blodet och hur mycket järn som finns i järndepåerna.
Källa: 1177.seMisstänker du järnbrist?
Gå till doktorn!
Har du symptom på järnbrist ska du kontakta din läkare. Om du har järnbrist finns bra behandlingar för att återställa järnbalansen.
- 1. Misstänker du järnbrist ska du kontakta din vårdcentral och boka tid för en undersökning.
- 2. Både Hb, ferritinnivå (förrådsjärn) och järnmättnad ska då kontrolleras med blodprov.
- 3. Järnmättnaden bör inte understiga 20 %. Om det visar sig att du har järnbrist, bör du få fortsatt utredning. Många, särskilt kvinnor, har för låga järnvärden utan att de får rätt behandling.
- 4. Svar på Hb kan du oftast få direkt.
- 5. Har din läkare konstaterat att du lider av järnbrist finns idag läkemedel som både höjer Hb och återställer järnförråden.